среда, 25 апреля 2012 г.

Шекярбура


Інгредієнти:
 Шекярбура (50шт.)
Тісто:
1 кг.мукі,
500 гр масла
5 жовтків
250 гр сметани
Начинка:
600 гр волоських горіхів (або мигдалю або фундука), заздалегідь просмажених, очищених і розмелених
600 гр цукрового піску
Кардамон

Спосіб приготування:
Рубайте борошно з маслом, до утворення окремих піщинок, а не грудок (можна використовувати машинку для подрібнення продуктів), потім додаєте сметану і жовтки і все збираєте.

Кладете тісто на холод, а вранці можете почати піч. Тісто краще тримати в холодильнику, попередньо зробивши 50 кульок однакового розміру (приблизно 60 гр). Витягувати з холодильника кульки по 1-2 штуки. Качалкою розкатуєте кульки до кола діаметром 10-12 см. Розмір має бути з розміром кавового блюдечка, може трохи більше. Я роблю на око, але якщо є відповідна форма, то краще класти цю форму і різати, тоді все шекярбура будуть одного розміру. Це дуже красиво! Ці "млинці" заповнюєте начинкою з горіхів (використовується та ж начинка, як і для пахлави). Потім робите "пиріжки" з них, краю як слід стискаєте один з одним, а потім краю повинні загнути кіскою. Починаєте знизу. Ви відтягуєте пальцями кінчик тесту і великим пальцем загинаєте цей відтягнутий шматочок усередину. Отже, всю дорогу вгору.
А після того, як ви зробили цей маленький пірожек, ви повинні його прикрасити. А прикрасити його можна спец. щипцями. Якщо у вас їх немає, то можт замовити їх з Баку або може бути купити в спец. магазинах. Щипчики називаються - маггаш.
І прикрашаєте шекербуру візерунками. Цей візерунок - національний азербайджанський і він називається джинаги.

Нічим не обмазують, печете їх при 165 градусах до того, як порозовеют.

Комментариев нет:

Отправить комментарий